Image
image
image
image


Verslagen senioren:


VCR op eigen veld onderuit in derby tegen FC Birdaard
23 Apr, 2018 23:40 door Mark vd Galiën

RINSUMAGEAST – 10 februari 2000: vooralsnog de laatste keer dat VCR FC Birdaard aan de kant wist te schuiven. Op eigen veld werd het toen 2-0 door twee doelpunten van Sjoerd Hiemstra. Dat is inmiddels meer dan achttien jaar geleden en het werd tijd om deze ‘vloek’ te doorbreken. Nadat VCR vorige week in en tegen Beetgum drie zeer belangrijke punten pakte, is het afgelopen zaterdag toch weer niet gelukt om ook Birdaard aan de kant te schuiven. Weer niet. De gasten wisten door een vroeg doelpunt een minimale zege in Rinsumageast te behalen.

Vorige week stond de ‘kleine’ derby op het programma: VCR 3 – FC Birdaard 3. Ook deze derby wisten de Birdaarders te winnen: 1-3. Deze middag kwam bekend te staan als de Wraak van Klaas. Klaas van der Veen was namelijk voorafgaand aan het seizoen overgestapt naar de andere kant van de Ee. Daarvoor was VCR 3 uit de competite gehaald, maar werd later op aandringen van velen dit seizoen weer ingeschreven voor de reserve 6e Klasse. Klaas bleef in Birdaard en had vorige week met een doelpunt en een assist een belangrijk aandeel in de derbywinst. Zaterdag ging het tussen de eerste elftallen van beide clubs.

Voorafgaand aan deze derby waren de gasten van plan, in navolging van de Geastmer fietscombi naar Birdaard, middels een heuse trekkercombi af te reizen naar sportpark De Vonder. Het werd op de social media groots aangekondigd, maar helaas waren er geen trekkers gearriveerd. Het was mooi weer om te fietsen, dus een groot gedeelte van de Birdaarder selectie was dan ook op het stalen ros gekomen. Een kwartier voor aanvang stapte er opeens hond over het veld. De nieuwe mascotte was gearriveerd: Victor! Deze vriendelijke viervoeter viel meteen bij iedereen in de smaak. Helaas bracht dat VCR deze dag uiteindelijk dus geen geluk. De bedenker van de naam, Anne Wicher Postma, was Pupil van de Week en mocht als eerste kennismaken met de nieuwe ‘Hûnewipper’. Rond het veld en voor de kantine was een grote menigte Geastmers en Birdaarders op deze derby afgekomen in de hoop op spektakel tijdens het mooie weer.

Het zou van tevoren hoe dan ook spektakel moeten worden. VCR was gebrand om eindelijk eens van Birdaard te winnen, de drie punten een vervolg te geven en zich bijna definitief veilig te spelen. Dat werd na ruim tien minuten een hele opgave. Na een vrije trap vanaf links kwam de afvallende bal met enig fortuin voor de voeten van Rutger Kooistra. Kooistra wist vervolgens met een knap, hard schot doelman Smidt te verschalken en zo de openingstreffer te maken. VCR probeerde het, maar het wilde niet echt slagen. Mame Braaksma slalomde over links door de Birdaarder defensie, maar wist in een lastige situatie de bal over het doel te krijgen. Daarna kreeg Melle Wielinga nog een mogelijkheid om de gelijkmaker te maken, maar ook dat liep op niets uit. Ruim vijf minuten voor rust wist VCR-doelman Smidt de schade voor rust nog beperkt te houden. Na een omhaal van Kooistra, voor deze wedstrijd goed voor nog maar twee doelpunten, wist hij met een uiterste krachtinspanning en met een geweldige reflex de bal via de lat over te laten gaan.

Meteen na rust leek het er wel even op dat Birdaard de score definitief uit ging breiden. Een doelpunt vanuit de kluts werd afgekeurd en zo bleef de minimale voorsprong van de bezoekers op het scorebord staan. Birdaard kreeg in de tijd daarna veel mogelijkheden om de genadeklap te geven. Na zo’n 65 speelminuten was Birdaard weer gevaarlijk via de kluts nadat ze daarvoor op Smidt waren gestuit. In de 82e minuut werd Lorenzo Falize aan de linkerkant gevaarlijk. Falize werd tegengehouden door Wilco van Kammen die volgens velen een overtreding op hem maakte in het strafschopgebied. Dit werd door arbiter Traa over het hoofd gezien. Het einde van de wedstrijd naderde en dit had voor VCR de uitgelezen mogelijkheid geweest om nog de gelijkmaker te maken. Het bleef zo bij 0-1 en dat betekende dus weer een verliespartij tegen de eeuwige rivaal. Komende dinsdag staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. Dan komt Arum op bezoek. Om 19:00 zal er afgetrapt worden aan deze zeer belangrijke wedstrijd. Het doel is dan heel simpel: drie punten.

Opstelling VCR: Hidde Smidt; Jan Terpstra, Douwe Wiegersma, Josco van Andel (Ane Jan Schat), Arno Riemersma (Lorenzo Falize); Jenilson Pires da Silva, Watze Houtstra, Mame Braaksma, Anton Prins; Jouke Hoekstra, Melle Wielinga (Yannick Haakma)

Reacties


Shoutboximage


image
image