Image
image
image
image


Verslagen Senioren:


Ruime overwinning VCR 2 op Leeuwarder Zwaluwen 4
16 Apr, 2018 18:12 door Mark vd Galien

LEEUWARDEN – Wéér een overwinning voor VCR 2 afgelopen zaterdag, het is een gewoonte. Gelukkig went op een gegeven moment alles. Net zoals twee weken terug mocht de reis naar Leeuwarden weer worden ingezet. Dit keer naar de andere kant van de stad: Leeuwarder Zwaluwen. Vooraf werd verwacht dat de Zwaluwen trachtten, net zoals Wardy, hun huid duur te verkopen. Na een lastige eerste helft, boekte it twadde in de tweede helft een ruime zege: 1-5. Positief was tevens de rentree van Sybrand Smit na lang blessureleed.

De eerste competitiewedstrijd van het seizoen nam VCR 2 het in een uitwedstrijd ook al op tegen de Zwaluwen. Officieel kwam dat als thuiswedstrijd op papier te staan. De heren uit Leeuwarden vonden de aanvangsttijd in De Geast te vroeg, dus dan daar maar heen. Vorige week werd geprobeerd om de tegenstander dit keer wel op sportpark De Vonder te verwelkomen, maar ook dat viel in het water. Dan maar weer naar de Friese hoofdstad. Ach, daar hebben ze ook een kantine toch? Helemaal waar. In de strijd om het kampioenschap moest van iedereen gewonnen kunnen worden, zowel uit als thuis. Bij enig averij waren er nog genoeg wedstrijden om deze schade te herstellen, want één zwaluw maakt nog geen zomer, is het niet?.

Zonder de rechterhand van de technische staf, Sijtze Halbesma, werd er afgereisd naar de grote stad. Halbesma was als begeleider op kamp. Hij moest de plaatselijk jeugd in toom proberen te houden. Terecht dat ze bij Halbesma uitkwamen, want die was dit seizoen bij it twadde natuurlijk wel wat gewend. Voor de rest van het technische hart van VCR 2, Riemersma en Van der Galiën was dit een grote aderlating. Zij moesten nu de bidons, ballen, waterzak en dergelijke van A naar B sjouwen. Voor de wedstrijd was andermaal besloten dat Eelke de Vries de druk als aanvoerder weer kreeg opgelegd. Zijn broertje Folkert de Vries stond zijn band weer af. Zonder de druk als maarschalk en regisseur van het elftal probeerde hij alles te relativeren en zijn oude vorm te herpakken. De Vries had voor deze wedstrijd tien keer in dertien wedstrijden doel weten te treffen, maar was daar blijkbaar niet tevreden mee.

Goed, nieuwe aanvoerder dus. Niks mis mee. Dat moest wel even tot uiting komen tijdens de wedstrijd en dat leek tien minuten voor aanvang best wel lastig te worden. Om 14:20 was er nog geen tegenstander te bekennen. Waren zij onverhoopt toch naar Rinsumageast afgereisd of was het de bedoeling dat VCR weer eens tegen zichzelf kon spelen (is traditioneel ook vaak sprake van). Maar nee, de Zwaluwen kwamen één voor één het veld op en begonnen aan een korte warming-up. Iets later dan gepland werd er afgetrapt. Na ruim vijf minuten was de eerste grote kans voor VCR. Romke Iedema wist Folkert de Vries te bereiken. De Vries, die zijn oude vorm wou herpakken, wist met een inzet in de korte hoek de doelman niet te verschalken. VCR had het daarna duidelijk lastig tegen een gedisciplineerd spelend Leeuwarder Zwaluwen. De Geastmers gingen mee in het trage speltempo van de Leeuwarders. Na bijna een halfuur kreeg VCR 2 nogmaals een kans om het openingsdoelpunt te maken. De Vries speelde de laatste man van de Zwaluwen uit, maar oog in oog met de keeper wist hij weer geen doel te treffen.

Vlak voor rust wist VCR gelukkig nog wel het 69e competitiedoelpunt van het seizoen te maken. Het getal 69: sinds jaar en dag heilig verklaard in Rinsumageast. Dit doelpunt kwam op naam van Hoeke Hiemstra. Hiemstra wist van relatief dichtbij, in toch enigzins lastige situatie, kiezelhard de bal tegen de touwen te knallen. Prachtig natuurlijk dat zo’n iconisch figuur als hij deze treffer wist te maken. Meteen na rust verdubbelde it twadde de voorsprong. Invaller Alex Holtrop wist vanaf de rand van het strafschopgebied de bal met zijn linkerbeen prachtig in de kruising te jagen. In de eerste helft maakte hij duidelijk wat zijn bedoeling was: “Ik meitsje der efkes trije en dan gean ik der wer út!” Hij hield zich in eerste instantie aan zijn woord door in ieder geval één doelpunt op prachtige wijze te maken. Doelman Zwaagstra zag de bui al hangen en schreeuwde vanaf de andere kant van het veld naar Holtrop “no Alex, dit moatte wy wer in heal jier oanhearre”.

VCR werd hierna beter, wist via Jacob Kuipers de paal te raken, maar kreeg toch de tegentreffer te verwerken. Gelukkig werd de voorsprong enige tijd daarna weer uitgebreid. Hiemstra wist een lange bal van Zwaagstra achteloos dood te leggen om vervolgens met een afgemeten pass De Vries de diepte in te sturen. Uiteindelijk wist De Vries met een lage voorzet Hiemstra weer te bereiken die simpel af wist te ronden. De bevrijdende 1-4 kwam op naam van Hendrik Halbesma die na een tikkie terug van Jelmer Hiemstra kiezelhard de bal achter de doelman schoot. Anne Epema zou wel zeggen: “It is gebeurd”. Net voor het eindsignaal kwam Iedema met het slotakkoord: via de doelman lobte hij de bal het doel in. Eindstand 1-5.

Weer een overwinning, it giet moai. Het kampioenschap komt zolangzamerhand steeds dichterbij. Er kan echter nog van alles gebeuren met wedstrijden tegen de nummer 2, 3 en 4. Met 36 punten uit 14 wedstrijden en 73 (!) doelpunten voor, is het uiteraard nu al een meer dan geslaagd seizoen. De sfeer is goed, de derde helften traditioneel als vanouds, dus we gaan er voor! Nog zeven wedstrijden, dan zien we waar VCR 2 is geëindigd. Komende zaterdag is het weer tijd voor een thuiswedstrijdje. Om 12:30 trapt it twadde af tegen Holwerd 2, één van de laagvliegers. Holwerd zal proberen om de reeks overwinningen een halt toe te roepen, maar zal duidelijk een zeer goede dag moeten hebben om de doelpuntenmachines te stoppen.

Opstelling VCR 2: René Zwaagstra, Jelmer Hiemstra (Auke Burmania), Roelof Vellema, Eelke de Vries, Ruerd de Haas (Hendrik Halbesma); Jacob Kuipers, Sybrand Smit (Jelmer Hiemstra), Folkert de Vries, Hendrik Halbesma (Willem Visser); Romke Iedema (Alex Holtrop), Hoeke Hiemstra (Romke Iedema)


image


image
image